Inn I Elden

Inn i eldenII

Det var vikingtokt til Afrika siste gang og nå er vi tilbake i de nordiske landene.

For noen tid siden ble Aina Basso nominert til Nordisk Råds litteraturpris innen ungdomsbøker. Boken som har vekket interesse heter Inn I Elden og bakgrunnen her er hekseprosessene i Nord-Norge.

Vi følger to unge kvinner med hver sin historie knyttet til disse hendelsene. Moren til den ene blir anklaget for å utøve trolldom, mens mannen til den andre kvinnen arbeider som fogd og prøver å motvirke den forbudte virksomheten. Inn i bildet kommer en smertefull avskjed med barndommen.

Det som kjennetegner boken er polarisering. Det beskrives to helt forskjellige verdener, to helt forskjellige kvinner og miljøer. Det refereres til fattigdom og rikdom. Det er synd og fromhet. Religion og svartekunst. Finnmark og Danmark. Og i noen fragment kan leseren ane at det ikke minst dreier seg om konflikt og spenning mellom kvinner og menn.

Realismen i boken blander seg sammen med innslag av romantisme. Men uansett hva som er dominerende, preges språket av poetisk stemning. Det føles litt som om August Strindberg (Det røde rommet) traff Selma Lagerlöf (Gøsta Berlings saga) på reise opp mot Nord og at de plutselig kom på ideen å skrive noe sammen på nynorsk (samtidig som de hørte på noen vemodige svartmetallsanger).

Tillegges at denne ungdomsboken like godt kan stå på hyllen med annen voksen litteratur. På Sandnes bibliotek finner dere den på ungdomsavdelingen da.

Sebastian Jazdzewski

Reklame

1 tanke på “Inn I Elden

  1. Tilbaketråkk: Hekser, overtro og undertrykking – en samtale med Aina Basso* | Bokgauken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s