Hard Er Mitt Lands Lov

Bilde

Da tar vi en reise til Afrikas hjerte. Og det gjør vi sammen med en stor gruppe vikinger fra forskjellige kanter av det norrøne området. En vikingtokt til Afrika? Nettopp! Tore Kvæven har komt med den kanskje ikke helt usannsynlige ideen. Her er mye styr, spenning og eventyr. Men også mye poetisk stemning.

Alt begynner i Roma rundt år 1010. En mann fra Grønland ved navn Ulfr møter mannskapet på fartøyet Havjerven i den antikke byen. Han lover dem utrolige rikdommer som finnes i den fjerne sørafrikanske byen som heter Mapungubwe. En del er skeptiske, en del eventyrlystne. Men til slutt så bestemmer de seg å ta risikoen. En skjebnesvanger reise (som det står på bokomslaget) er i ferd med å starte. En reise under en for Europa kritisk periode. Det er en overgangstid da de hedenske religionene gradvis blir utryddet. Noe som dukker opp i en del samtaler vikingene imellom. Men det meste kretser rundt selve ferden. Det som er spennende og det som er farlig, kjedelig og slitsomt ved slike foretak. Under reisens gang får man vite en del om vikingenes seder og verdenssyn. Referanser til den norrøne mytologien forekommer ikke sjeldent. Det er åpenbart at Tore Kvæven har brukt tid og kunnskap for å gi leseren en fortelling som stemmer med historiske opplysninger.

Og slik som i de islandske sagaene er det også her at vikinger setter pris på vakre ord, rim og vers. Det gjenspeiles for eksempel i en del dialoger. Kvævens reise- og naturskildringer er også fine. Forfatteren lyktes ikke minst med å skape fangende karakterer. Ja, det er altså ikke bare blod, sverd- og øksehogg her. Noen skildringer er særlig fine. For eksempel sammenliknes Havjerven med dansende ung kvinne.

Hardt Er Mitt Lands Lov er et skjønnlitterært eventyr om livet i viking, tålmodighet, hevn, og møte med det eksotiske. Det er tilgjengelig hos oss.

Sebastian Jazdzewski

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s