Hekser, overtro og undertrykking – en samtale med Aina Basso*

IMG_2665

Akkurat den samme dagen som Aina Basso besøkte oss, publiserte Dagbladet en liste over bøker hvorav en skulle kåres til tidenes beste norske ungdomsroman. Ainas Inn i elden ble nominert, og det var nettopp denne boken vi skulle konsentrere oss om i vår samtale.

For å skape litt hekseaktig stemning passet det bra å spille opp en sang fra Henbane, …or Sonic Compendium of the Black Arts, et album av et polsk svartmetallband, Cultes Des Ghoules. Og da lukten av svovel forsvant sammen med de litt urovekkende lydene, kunne samtalen rulle i gang.

Bakteppet for Inn i elden er hekseprosesser i Finnmark på 1600-tallet. Som man kan lese hos Liv Helene Willumsen, var det rundt 130 personer som på denne tiden ble anklaget for trolldom. Majoriteten av disse ble dømt til dødsstraff. Og det var blant annet disse grusomme handlingene som inspirerte Aina til å skrive det som ble hennes tredje roman. Et fascinerende tema som stadig dukker opp i film, musikk, kunst og litteratur.

Selv om Aina er utdannet historiker (og da tenker man gjerne noen som alltid skal være faktaorientert), og selv om hun baserer skildringen sin på historiske begivenheter, legger hun til en del av det uforklarlige og mystiske der. Som hun sa, prøvde hun å utforske hvordan det kunne ha vært å tilstå at man utøvde trolldom, hva som kunne ha skjult seg bak slike utsagn og hvilken forestilling om hekser de som var ansvarlige for prosessene hadde.

Inn i elden fremstår da som en blanding av fakta og romantisme. Dette forsterkes av det poetiske i Ainas språklige landskap. Og hvis det var noen i publikum som ikke hadde lest boken, var det mulig å oppleve dens særlige stemning da Aina leste to korte, men fine utdrag.

Hun leste også fra den siste boken som hun akkurat nå er aktuell med – Finne ly. Ikke minst her får leseren en skildring som er dypt forankret i historien. Men ifølge forfatteren selv, er det denne gangen romanforfatteren som dominerer over historikeren. Slik kunne man egentlig oppleve Inn i elden (i hvert fall ifølge undertegnede) også, og derfor er det høyst sannsynlig at Ainas fjerde bok blir en ekte skjønnlitterær fest.

IMG_2664IMG_2660IMG_2658

Tekst: Sebastian Jazdzewski

*Denne delen av Litteraturdagene på Sandnes bibliotek har fått støtte fra Rogaland fylkeskommune.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s