Gunnar Lunde-seminaret i dag

Kl. 12 begynner vi det tidligere annonserte seminaret om Gunnar Lunde og forfatterskapet hans. I forbindelse med dette publiserer vi omtaler av to av hans bøker. Disse kom i trykk i Sandnesposten for noen måneder siden. Les dem gjerne og besøk oss i dag!

IMG_1719

Flukten fra en flukt (1967)

Novellene i Lundes debutsamling Flukten fra en flukt er virkelig verdt å lese. De har noe alltidig og altomfattende over seg, som gjør dem fortsatt aktuelle. Det er spennende å se at forfatterens noveller ligner på verker av andre, store forfattere utenlands. I 1963 ga Alain Robbe-Grillet ut manifestet «For en ny roman». Der tok han avstand fra den realistiske romanen. Den lineære fortellingen, der hendelser følger naturlig etter hverandre, skulle brytes opp. Han ønsket også at realistiske skildringer av personene skulle ut av romanen. I tillegg skulle rommet ikke hemme og bremse historien, men endre seg sammen med hendelsene. I romanen Sjalusi (1957) får vi ingen likefram fortelling, tiden skifter på uforklarlig vis og vi vet ikke om det som har hendt, faktisk hender eller om det aldri vil hende. Flekken etter et insekt på en hvit vegg vokser og vokser. Hos Lunde møter vi insektet i novellen «Fra en billesamlers dagbok». En neshornbille er fanget og utover i novellen vokser den til skremmende dimensjoner. Noen av leserne vil nok også kjenne igjen element fra Franz Kafkas novelle «Forvandlingen» der Gregor Samsa en dag våkner og er forvandlet til et uhyre.

Jeg-et i Lundes tekster har en sterk frihetstrang, men ikke en trang mot en individualisme som vi har i dag. Jeg-et ønsker seg heller en frihet på siden av andre og ikke på bekostning av andre. I den absurde novellen om postmannen som får reprimande av postmesteren, møter vi «den lille mannen» i kampen mot systemet. Dette temaet kjenner vi igjen i mange av datidas norske forfattere, som f.eks. Jens Bjørneboe.

Selvsagt er det realistiske element i Lundes noveller, og vi vil også møte en annen tid som virker fremmed for oss. Flere noveller er om det militære. Vi møter den totalitære kontrollen i militærleiren i novellene «17 Larsen», «Syk soldat» og «Majoren». For de leserne som har vokst opp med «91 Stomperud» og andre forskjønnende fortellinger fra militærlivet, vil disse novellene oppleves som vrangsida.

Hovedpersonene i novellene er et jeg som er i stadig kamp mot seg selv, sine omgivelser og tragisk nok sine nærmeste. Jeg-et opponerer mot familien, kollegaer, venner og kjærester. Denne opposisjonen støttes opp av et saftig språk med banning der han helst bruker seksuelt lada ord. Jeg kan tenke meg at denne ordbruken kunne oppfattes som støtende på slutten av 60-tallet, men i dag vil vi knapt lette et bryn. Men vi vil kanskje reagere sterkere enn før på Lundes beskrivelser av seksuelle handlinger. Kvinnene blir skildret slik at vi opplever mannen som en større drittsekk enn det Lunde har ment. I dag ville nok en forfatter gitt kvinnene en mer nyansert beskrivelse, slik at de ikke blir stående som kun elskerinne, mor eller kone.

I drømmeaktige noveller som «Flukten fra en flukt» møter jeg-et læreren, foreldrene og kjæresten i en slags drømmetilværelse. Folk forsvinner og dukker opp igjen i novellene «Fremmed by» og «Villaen». Avmakten jeg-et føler i møte med maktpersoner, får absurde og av og til komiske følger. Det absurde fører oss videre ut i det alltidige og altomfattende som nettopp gjør Lundes noveller lesverdige. Tida vil vise om Lunde blir en anerkjent forfatter og om Sandnes-folk tar han til sitt bryst. Vi kan i alle fall være stolte over et slikt forfatterskap.

Skrevet av Aud Jorunn Haugen Hakestad

IMG_1721

Sprell (1970)

Novellesamlingen Sprell fokuserer mye på det hverdagslige. Så mye at den egentlig ikke er det beste valget, hvis du bare er ute etter estetiske opplevelser og språkfinesse (men det betyr ikke at Lunde er overflatisk – langt ifra det). Derimot kan samlingen være fengslende for de lesere som setter pris på å erfare virkelighet i litteratur. Den virkeligheten som man selv opplever hver dag, som å spille kort i fritiden, snakke med et barn som nettopp har vært litt frekk eller skrive en inngående rapport om sin sønns aktiviteter.

Men hverdagen er ikke alltid trivelig og Lunde har også som mål å fange og beskrive de vanskelige momentene i et menneskes liv. Vi får altså møte en alkoholisert mann som mister sin kone for en annen, en person som mistrives på jobben og som er på kanten av psykisk kollaps, eller en ung skoleelev som dør av kreft.

Hans rolle er likevel ikke å spille en pedagog eller en dommer. I hvert fall ikke på en direkte måte. Det gjelder snarere å saklig peke på noen problemer og la leseren dra egne konklusjoner. Nettopp dette aspektet gjør Lundes forfatterskap interessant. Hans egne kommentarer virker å være litt skjult under et teppe av saklighet, men blir tydeligere når han bruker sarkasme og ironi. Et eksempel på det er novellen som handler om en mann som står foran domstolen og nekter å tilstå at det å drepe 32 militære var en alvorlig forbrytelse. Etter hvert får situasjonen et nesten absurd preg og leseren forstår hvilket forhold Gunnar Lunde hadde til militærtjeneste. I en annen fortelling tar Lunde opp eldreomsorgen ved å skildre en historie som vekker assosiasjoner med det antikke samfunnet i Sparta. Her finner man også kritikk av overdreven konsumpsjon.

Selvbiografiske elementer, som hans forfatterskap, dukker også opp. Sånn føles det i hvert fall, når man leser novellen «Den unge forfatteren» der hovedpersonen virker å lide av prestasjonsangst og begrensninger man støter på i en småby. I «Aftenvandring» blir stemningen til og med litt nihilistisk da Lunde skriver: «Jeg kunne verken stanse Vietnamkrigen eller få avsatt ministre».

Snart blir Lundes bøker tilgjengelige i nye utgivelser – også hos oss på Sandnes bibliotek. En bra anledning til å bli kjent med ham.

Skrevet og fotografert av Sebastian Jazdzewski

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s