Dansende svaner

Svanesjøen - cd-er og dvd-er

Den russiske nasjonalballetten fra Moskva kommer til Stavanger konserthus 25. januar for å danse Svanesjøen, og de har solgt ut to forestillinger. Når russiske ballettkompani gjester Norge, blir det ofte utsolgt, og de danser ofte Svanesjøen når de kommer. Selv de som ikke pleier å se dans og ballett ellers, kommer gjerne for å se når denne, en av verdens mest kjente balletter, kommer til byen.

Det er nok mange som har hørt deler av musikken uten å vite at det er nettopp Svanesjøen. En av de mest kjente dansene fra forestillingen, Cygnets dance – svaneungenes dans, er det nok også mange som har fått med seg, gjerne ute av sammenhengen – og ofte som parodi. Forestillingen hadde urpremiere i Moskva i 1877, men det er musikk- og koreografi-versjonen fra 1895 de fleste baserer seg på når de setter opp stykket.

For de som ikke har billett, eller for de som ønsker å forberede seg, har biblioteket musikken i ulike versjoner på cd, en versjon på vinyl og to filmopptak av forestillingen. Skal du ha med deg barn for å se forestillingen, kan boken Svanesjøen – en ballett blir til av Eve-Marie Lund være fin å lese i forkant. Den passer best for store barn, men kan være vel så kjekk for voksne. Boken tar for seg hvilke forberedelser som må til for å sette opp en forestilling som Svanesjøen, og alle yrkesgruppene som må involveres. Historien i forestillingen blir også fortalt.

I etterkant av forestillingen kan du se filmen Black swan med Natalie Portman i hovedrollen. Den handler om en danser i New York City Ballett Company, Nina. Hun får rollen som Odette/Odile, men det starter en ny jente, Lily, som skal være hennes reserve. Nina ser på henne som en sterk konkurrent til å overta hovedrollen i og med at hun selv ikke behersker den svarte svanen, Odile, så godt som regissøren ønsker, og Lily er fantastisk som Odile. Filmen er ofte omtalt som psykologisk thriller, og den er virkelig intens på det psykologiske planet, men kanskje ikke helt det jeg forbinder med thriller.

DVD Black swan

Det kan også være spennende å se forestillingen A swan lake, koreografert av Alexander Ekman for den Norske ballett og opera i 2014. Den er sendt på NRK, og ligger fremdeles ute på nett-tv. Akt 1 er en tenkt versjon av hvordan forestillingen Svanesjøen ble til – i Hollywoodstil (men i 1877). I akt 2, “137 år senere”, får vi svanedans i 5000 (!) liter vann.

Enjoy!

 

Skrevet av Silje

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s