Tilbake til 2014 – årets sanger

IMG_3323Selv i begynnelsen av mai er det ikke for sent å se på hva som skjedde i musikken året før. Eller?

Flere lydsteiner har blitt snudd og etter å ha redusert – ganske kraftig – omfanget på det opprinnelig utvalgte musikkområdet kan undertegnede presentere følgende fine musikalske øyeblikk fra 2014 (2013 finner du her):

 

Lana del Rey – Old money

IMG_3177

Hvordan kan man bli lei av del Reys sanger når underholdningen er på et så høyt nivå som i «Old money» eller i hvilken som helst sang fra hennes andre plate?  Hun har utviklet seg som artist og det ser man tydelig i de modne komposisjonene hennes. I tillegg til den karakteristiske dekadansen (mest framtredende i vokallinjene – gjennomsyret av sigarrøyk og sterke drikker – og i det lave tempoet) kommer en del friske elementer i form av vibrerende – av og til litt orientalske – gitarriff med rotfeste i rock. Men akkurat det siste er det ikke noe av i balladen «Old money». Stemningen i dette soniske maleriet skapes uten hast og med hjelp av enkle, forsiktige piano- og synth-strøk. I refrenget blir det litt mer liv når noen (liksom-)symfoniske innslag trer inn. Selvfølgelig hadde det ikke vært det samme uten hovedpersonens stemme.

Følsomt, men ikke pretensiøst.

 

 

Lykke Li – Gunshot

Få ting i musikk er bedre enn 80-tallets kitschpregede pop-slagere. Sanger fra Modern Talking, Belinda Carlisle, Fancy eller Men Without Hats er blant de store favorittene. Det er den slags musikk jeg tenkte på, da jeg først hørte det fabelaktige refrenget i Lykke Lis «Gunshot». De herlige tangentene og selve sanginnsatsen – litt dramatisk, men ikke på en overdreven måte – er alt man trenger. Det som er ekstra spesielt er at lydproduksjonen har et fint organisk preg, noe som ikke kan tas for gitt når det gjelder 80-talls musikk. Skal bare legge til at hele det siste albumet til denne svenske artisten fortjener stor berømmelse.

 

 

Ulver – Poor murdered woman

Når vi snakker organisk produksjon, må vi nevne Ulvers fantastiske versjon av «Poor murdered woman», en engelsk folkeballade som tidligere ble gjort kjent takket være Shirley Collins (den omtalte innspillingen finnes med på en hyllestplate til henne). Kristoffer Rygg, Ulvers hjerne og hjerte, viser for hundrede gang hvor dyktig sanger han er. Hans dype, noe mørke stemme utgjør en perfekt kombinasjon med de mye lysere, om enn fortsatt litt dystre, akustiske gitarinnskudd. Balladen bygger på et klassisk mønster med korte vers og omkved. En spennende musikalsk fest. Det er forresten ikke første gang det norske ensemblet briljerer med egen versjon av andres verk. For ikke så lenge siden utgav de en plate med en samling sanger fra 60-tallet og The Beau Brummels «Magic Hollow» var en av de mest minneverdige stundene (og for å benytte tilfellet, må jeg nevne Ryggs eldre prosjekt, Head Control System, og hans magiske opptreden i coveret på Seals «Kiss from a rose»).

 

 

Rome – One fire

Mer folk-inspirert musikk. Denne gangen med militaristisk vri.

I 1965 ble den efemeriske afrikanske staten Rhodesia til. Kort tid deretter fulgte en militær konflikt, senere kjent som «bush-krigen». Dette utgjør bakteppet for det siste albumet til Luxembourg-baserte Rome. Ikke den første og antakeligvis ikke den siste gangen de setter fokus på dramafylte historiske begivenheter (sjekk for eksempel bandets Flowers from exile). «One fire» (klikk her for å høre på den) er en frisk og oppkvikkende komposisjon der to tilsynelatende forskjellige virkeligheter smelter inn i hverandre. Mens de akustiske gitarene drømmer skjøre drømmer om fred, minner den presise og bestemte rytmiske avdelingen om konfliktens triste sider. Frontmannen Jerome Reuters sang opphøyer låten til et fengslende studium av menneskelig tvil, angst og håp.

 

 

Primordial – Where greater man have fallen

IMG_3304

Krig og konflikt er et gjenkommende motiv hos den irske gruppen Primordial. Musikkvideoen laget til tittelsangen på deres siste album vekker assosiasjoner med første verdenskrig, noe som kanskje ikke er helt tilfeldig med tanke på at det i fjor var nøyaktig hundre år siden krigens utbrudd. Slik som mange andre av deres sanger, er også ”Where greater men have fallen” episk – på flere måter. Tekstmessig tar den opp konfliktens konsekvenser i et universelt perspektiv, men det første man legger merke til, er den storslåtte musikken. Helt fra begynnelsen bygger rytmegitaren opp spenningen og denne øker enda mer når et folkemusikk-liknende gitarmotiv dukker opp. Så setter Alan Averill i gang med sangen sin og da er dramatikken på det høyeste. Et mønster som er så typisk for denne gruppen, men som aldri slår feil. Bare hør på deres eldre tilbud som «No nation on this earth» eller «Lain with the wolf«. Til tross for sin lengde bærer den omtalte komposisjonen et tydelig preg av hitsanger av mye kortere format. Et av det beste som kom ut i 2014.

 

 

Primordial – Foggy dew

IMG_3309

Vi er fortsatt i Irland og det gjelder fortsatt en historie knyttet til første verdenskrig. Sangen kommer fra en samlingsplate der et utvalg band byr på sine egne tolkninger av folkesanger  fra hjemlandene. Primordial hadde valgt bl.a. ”Foggy dew”. En ballade skrevet rundt 1919 av en prest, Charles O’Neill, i forbindelse med det så kalte Påskeopprøret. På en rørende måte formidler han den irske nasjonens håpløse kamp mot deres store nabo i øst. Åpningsstrofen viser irene gående i det stille til kamp og allerede her aner man at denne rebelske styrken ikke kunne måle seg med den brittiske: 

No pipe did hum, no battle drum did sound its loud tattoo

I balladens andre strofe kommer bekreftelsen: 

And from the plains of Royal Meath strong men came hurrying through

While Britannia’s Huns with their long range guns sailed in through the foggy dew
Primordials versjon gir dette verket all den rettferdighet den fortjener og mye mer. Både begynnelsen og slutten på sangen er fremført med lavt tempo og den dignitet som balladen krever. Spenningen letter litt alt ettersom rytmen øker og fløyter dukker opp, men selv disse innslagene er preget av sorg. Bandets trommeslager, Simon O’Laoghaire, står bak den gode vokaljobben, men jeg savner litt Primordials første sangeren, Alan Averill, som her bidrar kun med sang i bakgrunnen. Likevel er dette en enestående musikalsk prestasjon og en fantastisk leksjon i historie.

 

 

Furia – Zamawianie drugie

IMG_3313

Året 2014 var en frodig tid for polsk svartmetall. Blant mange utgitte plater var det flere som skilte seg ut, for eksempel de fra Thaw, Odraza, Morowe og Kriegsmaschine. For ikke å nevne det siste albumet fra det for tiden kanskje aller største polske metallbandet, Behemoth. Men det var en annen plate som jeg litt spent ventet på i fjor – Nocel, innspilt av Furia. Og der har man «Zamawianie drugie». En relativt kort, enkel, men utrolig sterk komposisjon, mest takket være de gjenkommende melodiøse og surrende gitarene. I tillegg er det herlig å høre på den saftige, grove rytmiske seksjonen. Til forskjell fra Furias fjorårets mini-album vitner man ingen improvisatoriske elementer her. Det som dog forblir det samme er bandets bruk av det polske språket – enten altfor vanskelig og absurd eller altfor enkelt for å forstå. Selv om man er polsk.

 

 

Yob – In our blood & Marrow

IMG_3306

Årets musikalske veivalser. Eller hardrockens Min kamp (samtlige 6 bind pluss alle oversettelser). Å høre på de to digre, massive lydverkene er som å ta en ekstremt oppslitende fottur gjennom et hav av tykk og klebrig tjære pluss et par hundre kilo last i ryggen. Men det gir mye glede likevel.

Amerikanerne i Yob har all verdens tid til å fortelle om eksistensens gåter og som lytter må man ha litt tid til å nyte det ordentlig. Bare da setter man pris på for eksempel vokalistenes lyse, men samtidig sterke stemme – et av platens aller beste elementer. Noen utsøkte melodier bare venter på å bli oppdaget og når alt dette oppleves kommer gleden strømmende gjennom kroppen. Den flyter i blodet og går helt inn i margen.


 

 

Czarny HIFI & Promoe – Fabric of life

Nå til rapsjangeren. «Fabric of life» er et lettdrikkelig resultat av et samarbeid mellom svenske mc:en Mårten Edh (bedre kjent som Promoe) og polske produsenten Aleksander Kowalski (kjent som Czarny). Edhs vokalinnsats er i toppklasse, den flyter naturlig, upretensiøst, uten en bit anstrengelse. Samtidig hører man at Edh har full kontroll over den formidlede teksten. Beatens nostalgiske uttrykk fengsler minst like mye og gjør at sangen er et perfekt valg for en biltur gjennom byens nattelandskap av enslige lysstolper, tomme fortauer og sorte vinduer.

 

 

Sólstafir – Rismál

IMG_3319

Å lytte til «Rismál» av islandske Sólstafir gir deg en tomhets- og ensomhetsfølelse. At disse geysirguttene kommer med noe sterkt vemodig er nesten like sikkert som det at en leilighet på 25 kvadratmeter som ligger på toppen av et kjøpesenter skal i meglerannonsen beskrives som «arealeffektiv og full av smarte løsninger» pluss «med beliggenhet i svært populært område». Og «usjenert utsikt» (antakeligvis mot kjøpesenterets parkeringsplass). Det romslige lydbildet som er så typisk for islandsk musikk er kombinert med rock-følelse som får en tenke på for eksempel Led Zeppelin. Se her for mer Sólstafir.

 

 

Transatlantic – Shine

IMG_3320

Da avslutter vi med en positiv, om enn litt søtlaten, komposisjon fra amerikanerne i Transatlantic. Ja, ingen av de øvrige sangene byr på mer lys og varme enn «Shine». Dette er en avslappet progrocklåt med rolige, melodidryppende gitarmotiv, litt hese, men likevel ganske klare vokaler og fløyelsmyk tangentbakgrunn. Sjangerens stjerner med Neal Morse og Mike Portnoy i spissen sørger for at man ikke skal trenge å høre på det fler enn to ganger for å bli i hvert fall litt avhengig.

 

 

Foto og tekst: Sebastian Jazdzewski

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s