En historie om to byer

The city and the city
av China Miéville

mieville

Handlingen finner sted i en delt by. De to delene, Beszel og Ul Qoma, befinner seg delvis på det samme arealet, og delvis med grenser til hverandre. Byene har ulike landekoder for telefon og internett, og har hver sin flyplass. Den ene byen er nedslitt, den andre er modernisert. Innbyggerne i de to byene har ikke lov å gå inn i den andre byen, eller å se de andre innbyggerne, verken i fellesdelen eller i den andre delen. Det er ikke fysiske murer som hindrer syn og ferdsel, men innbyggerne er lært opp til å “unsee” hverandre (boken er på engelsk og er ikke oversatt til norsk). De navigerer instinktivt utenom hverandre i fellesområdene, både til fots og i bil. Å bryte regelen, og se inn i eller entre den andre byen, er en alvorlig forbrytelse, “breach”. De som begår dette lovbruddet blir hentet av enheten Breach, og blir aldri sett igjen.

En kvinne blir funnet drept i Beszel. Politi-inspektør Borlú leder etterforskningen av drapet på den utenlandske studenten som studerte i Ul Qoma. Alt tyder på at hun er drept i Ul Qoma og fraktet til Beszel, og at noen dermed har begått “breach”. Politiet vil helst ikke involvere “Breach”-enheten som de mener overstyrer byens myndighet, og Borlú får spesialtillatelse til å komme inn i Ul Qoma for å etterforske saken.

China Mieville har vunnet flere priser for bøkene sine, særlig science fiction- og fantasy-priser. Men The city and the city er først og fremst en krim, og bør kunne favne bredere enn fantasypublikummet selv om den har fantastiske elementer.

En bokanbefaling fra bibliotek-tegneserien Unshelved fikk meg til å få lyst til å lese boken.

Sjekk om boken er ledig for lån her.

 

(Skrevet av Silje Helgevold)

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s