Påskekrim på Sandnes bibliotek

IMG_3291

Fikk du ikke tak i påskeutgaven av Sandnesposten med krimtips fra biblioteket? Fortvil ikke! Du kan også lese anbefalingene våre her 🙂

 

018A1237

Hånden av Henning Mankell er den siste boka om politietterforskeren Kurt Wallander som er utgitt på norsk, men boka ble utgitt i Sverige allerede i 2004 og kommer dermed kronologisk foran den aller siste romanen om Wallander, Den urolige mannen, hvor vi tok farvel med den plagede, omsorgsfulle og rettskafne politimannen mens han, rammet av Altzheimers, gradvis forsvant inn i mørket. I Den urolige mannen setter dermed punktum for Wallanders karriere som politimann. Det kan derfor være greit å lese Hånden før man leser Den urolige mannen. Historien tar til da Kurt Wallander skal se på et hus. Han bor i et rekkehus i Ystad, deler husvære med den voksne datteren Linda som han nærer et tidvis konfliktfylt forhold til – de minner mest om, ifølge ham selv, et gammelt ektepar – og Wallander drømmer om et hus på landet, likt huset hans far bodde i. Da han blir tipset av kollega Martinson om et rimelig hus i samme område, kjører han ut for å se på det og snubler dermed, bokstavelig talt, over skjelettet av en hånd i hagen. Det viser seg at det ligger to skjeletter begravd i hagen og at de har ligget en stund, helt siden krigens dager. Politiet står dermed overfor et arkeologisk politiarbeid. Det tar noe av brodden av spenningen, for her er ingenting som står på spill, saken er foreldet og gjerningsmannen nødvendigvis tilårskommen. Som alltid skriver Henning Mankell lett og godt, det flyter fint og romanen er kort, både til å være en Mankell-roman og en krim, den leses fort ut i løpet av en kveld og er behagelig blottet for bestialitet og detaljerte skildringer av grufullheter i en tid hvor det kan synes som om krimforfattere konkurrerer om å overgå hverandre i groteske skildringer. Romanen når ikke opp til de tidligere (og den senere) romanene om Wallander, men også i denne romanen er det lett å få sympati med og fatte interesse for mennesket og politimannen Wallander. Hans gjenkjennelige dagligliv, hans tanker og plager og hans forhold til datteren Linda, flettes inn mellom etterforsking og utredning av den foreldede kriminalsaken, noe som gjør romanen spesielt leseverdig for de som har fulgt den joviale politietterforskeren gjennom flere bøker. Hånden anbefales derfor først og fremst til tidligere Wallander-lesere, samt alle andre som ønsker en kjapplest krim på sengekanten, i solveggen eller på togturen.

Anita Arildsdatter Pedersen

 

018A1269

Svømmeren av Joakim Zander er ikke en tradisjonelt «whodunnit» krim, men en spenningsbok med handling fra Midtøsten og EU-miljøet i Brussel med avstikkere til den svenske skjærgård. En amerikansk agent i felten må ta valg som skal forfølge ham hele livet. Klara jobber i Brussel som assistent til en svensk politiker mens George er på rask fart oppover i en lobbyvirksomhet samme sted. En dag får han en ny kunde som viser seg å vite for mye om hans fortid til at han kan avslå å gjøre ekstra «tjenester» – handlinger som involverer Klara. Da Klaras ekskjæreste Mahmood – en fremstående akademiker i Sverige – kommer til Brussel for å holde et foredrag får han en mystisk melding fra en tidligere soldatvenn om å kontakte ham snarest, han har noen opplysninger som mektige krefter av all makt prøver å holde unna offentligheten. Nå starter en jakt på Mahmood og Klara som fører dem omkring i Europa i heseblesende fart med stygge menn med store våpen tre skritt bak! Og så kommer den aldrende agenten på banen for å gjøre opp for seg… Korte kapitler, driv i fortellingen, raske sceneskift og en god historie gjorde at denne leseren, som ikke ønsker å lese alt for brutale bøker, følte seg passe underholdt og «ikke tilsnakkenes» i noen spennende timer.

Marianne Falck

 

018A1207

Jeg har ikke lest Belinda Bauer tidligere, men ble virkelig begeistret over denne boka. Den skiller seg ut i den store mengden kriminallitteratur som blir utgitt. Her er riktignok drap, et avkuttet hode i et kjøleskap mm., men boka er så mye mer enn en ren spenningsroman. Hovedpersonen Patrick har Aspergers syndrom, han liker ikke berøring, er ganske innesluttet, unngår øyekontakt og mangler empati. Han tar alt folk sier bokstavelig, forstår ikke ironi, og dette fører til mange frustrerende misforståelser. Patricks far omkom i en ulykke da han var liten, og dette gjorde Patrick ekstremt opptatt av døden. Han begynner på et anatomistudie for å få hvite hva døden er. I flere måneder er han med på å dissekere et lik, «objekt nr. 19». .Underveis begynner Patrick å mistenke at avdøde ble myrdet, og da han begynner å sjekke ut dette nærmere, er livet hans snart i fare. Foruten historien om Patrick, får vi også innblikk i livet på sykehuset. Vi får blant annet høre en komatøs pasient sine tanker og følelser. Sykehuspersonalet tror ikke det er håp for ham, men her tar de feil. Og han ligger der med en stor og farlig hemmelighet som han ikke greier å formidle. Boka blir mer og mer spennende utover i handlingen, og den er ispedd veldig mye humor. Det er måten Patrick oppfatter verden på og samtaler med venner som innimellom er svært morsomt, og til tider rørende. På slutten av boka kom det faktisk et par tårer i øyekroken. Jeg vil varmt anbefale denne originale krimhistorien, og selv vil jeg definitivt lese flere bøker av Belinda Bauer. Hun har fått en rekke priser for bøkene sine.

Kari Nilssen Hølland

 

018A1264

Denne gangen stemte teksten på omslaget med innholdet i boken – det er vanskelig å legge denne fortellingen fra seg. Om det beror på at Lars Helle skildrer handlingen fra to perspektiv (etterforskeren og offeret) eller om det beror på at selve historien er så pass fengslende, har jeg egentlig ikke noe fullstendig svar på. Det viktigste er at det fungerer bra.

Akkurat som før, plasserer forfatteren hendelsene i boken mest i Stavanger og nær omegn. Og det er herlig for en som er bosatt der. Måten Lars Helle gjør det på gjør denne framstillingen noe hjemmekoselig. Det har muligens å gjøre med at kjente steder dukker opp når hovedpersonen skal treffe noen, avslutte arbeidsdagen sin eller ringe en venn (altså situasjoner som hver og en opplever hver dag). Men samtidig savner jeg en litt mer kompleks arena her. Det trenger ikke å være like grandios som i Stieg Larssons trilogi, men noe i den retningen skulle, tror jeg, tilføye Helle flere lesere. For eksempel kunne noen utenlandske motiver blitt behandlet litt mer utfyllende.

At jeg nevner akkurat Larsson er ikke noen tilfeldighet. Man kan nemlig dra ganske mange paralleller til svenskens forfatterskap – både når det gjelder personer, omgivelser og selve saken. Hos begge forfattere er det en ung kvinne som forsvinner, en eldre rik mann som ønsker oppklaring av et gammelt mysterie ved å henvende seg til en privatetterforsker, samt en øy som utgangspunkt for fortellingen. I tillegg dukker det opp referanser til ekstreme politiske holdninger. Litt mer detaljert? Værsågod. Hovedpersonen Gunnar Holt setter fokus på en gåte som går cirka 20 år tilbake i tid. Den begynner på Hundvåg der en tenåringsjente forsvinner plutselig og sporløst. Det er dessuten ikke hvilken jente som helst, men datter til en kjent Stavanger-politiker og barnebarn til en enda mer kjent forretningsmann. Det er den rike og gamle mannen som flere år senere ber Gunnar prøve å løse dette en siste gang. Kan saken være mindre håpløs nå enn hva den var for så lenge siden? Kanskje ikke for Helles helt. Han begynner å grave, undersøke, komme i kontakt med gamle politimenn, nynazister og til og med folk som ser ut som om de nettopp har blitt utstemt i Paradise Hotel eller Kjærlighetsredet.

En sterk side ved Helles krim er hans av og til skarpe humor. Den slår til kvassest når det gjelder den menneskelige forfengeligheten og flokkmentaliteten. Det nye Gunnar Holt-eventyret følger dessuten den nisjen i sjangeren der flådde kropper, opphuggede hoder og stekte kjønnsorganer ikke hører til. Romanen ligger kanskje nærmere Agatha Christie-bøker med den forskjellen at det lukkede rommet er representert av Stavanger. Helles by er slett ikke klaustrofobisk, men det føles intimt, særlig hvis man har innsikt i bokens topografi. Kort og godt er Brennende sinn en tiltrekkende og på en måte også sjarmerende fortelling.

Sebastian Jazdzewski

 

 

Reklame

1 tanke på “Påskekrim på Sandnes bibliotek

  1. Tilbaketråkk: Biblioteket intervjuer Lars Helle | Bokgauken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s