Sterk historie om 2. verdenskrig

Saras nøkkel

Saras Nøkkel

Saras Nøkkel er skrevet av den franske forfatteren Tatiana de Rosnay. Boka ble utgitt i 2006. Boka ble fort populær og var 100 uker på New York Times` bestselgerliste. I 2010 ble boka filmatisert.

Om morgenen 16.juli 1942 banker det på døren hos den jødiske familien Starsinzky. De får beskjed om å pakke og bli med politiet. Sara, 10 år gammel, gjemmer lillebroren Michel i et hemmelig skap i veggen, låser skapet og blir med politiet. Sara tror hun snart kommer tilbake, men slik går det ikke. Sara og foreldrene blir arrestert, og senere sendt til en fangeleir utenfor Paris. Flere dager går og Sara er svært redd for broren. Til slutt klarer Sara å komme seg til Paris. Når hun kommer fram, er leiligheten er tatt over av en fransk familie. Sara styrter inn i leiligheten, løper inn til det gamle rommet sitt og låser opp skapet. Inne i mørket ligger en liten sammenkrøpet gutt.

Historien om Sara går parallelt med en annen historie i boka. Etter hvert flettes disse sammen. Journalisten Julia Jarmond blir bedt om å skrive en artikkel om den tragiske dagen i 1942. Julia kommer etter hvert over Saras historie, hun klarer ikke finne ut hva som skjedde med henne. I boka blir vi bedre kjent med Julia og letingen etter Sara.

Jeg synes at Saras nøkkel er en gripende og spennende fortelling. Det er veldig vanskelig å legge fra seg boka etter å bare ha lest noen få sider. Fortellingen om Sara er ikke en sann historie, men Sara er et bilde på mange barn som fikk oppleve jødeforfølgelsen under krigen. I Paris denne dagen, ble det arrestert 13 000 franske jøder av det franske politiet. Senere har dette blitt sett på som en skamplett for det franske politiet. 70 år etter andre verdenskrig er det fortsatt barn som er offer for krig og forfølgelse. Det er lett å tenke at dette ikke angår oss som lever i Norge, et fredelig land. Denne boka kan lære oss hvor lett det er å lukke øynene, for andres nød og smerte når vi selv og våre nærmeste ikke blir rammet.

Skrevet av Thea Haugen i arbeidsuke på Sandnes bibliotek

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s