Å bli Sandnesgauk – et par ord om et avsluttet prosjekt

018A0263

«Lesesalen opptatt». Det var denne beskjeden som man kunne se på døren til bibliotekets lesesal nesten hver torsdag under de siste månedene. Fra slutten av august 2014 til slutten av januar i 2015. I ca. et halvt år har Sandnes bibliotek vært en arena for kulturformidling for en gruppe flyktninger fra forskjellige land (bl.a. Syria, Eritrea og Sudan). Både på og utenfor selve biblioteket har dette prosjektet blitt kjent under navnet «Å bli Sandnesgauk».

018A0396

For å kunne gjennomføre tiltaket hadde biblioteket tidligere blitt tildelt midler ifra Nasjonalbiblioteket. I tillegg hadde et samarbeid med kommunens flyktningenhet  blitt etablert. Prosjektet ble delt inn i seks emner hvorav nesten alle varte i omtrent en måned. Emnene språk, natur (og turisme), idrett, historie og samfunn (her: familie og alderdom) utgjorde innholdet her. At prosjektansvarlige hadde valgt akkurat disse berodde på at det er gjennom nettopp de temaene som man kan forstå hva det betyr å være Sandnesgauk. Det er gjennom å bli kjent med disse som biblioteket og dets støttespillere tror at en ikke-nordmann kan få innsikt i den lokale kulturen i Sandnes og ikke minst – bli en del av den.

For å gjennomføre planen på en fengslende måte brukte vi forskjellige ressurser. Vi har samarbeidet med musikere, journalister, idrettsmenn og historikere, for å nevne noen.  Programmet besto av diskusjoner, spill, sang, presentasjoner, forelesninger, språkøvelser og utflukter. Vi håper at det har bidratt til at prosjektdeltakerne nå har bedre forståelse av det norske her i Sandnes. Dessuten håper vi at vi har klart å gjøre dem i hvert fall litt oppmerksomme og interesserte av bibliotekets virksomhet.

Vi vil gjerne takke alle som har samarbeidet med oss om dette – Nasjonalbiblioteket, kommunens flyktningenhet (Helge Årsvoll og Eli Eide Bakke) og alle bidragsytere/gjester:

Francis Kamau (forfatter)

Bjørn Kallevig (musiker)

Anette Hauge (Sandnes turlag)

Morten Wiik Larsen og Jone Edland (Sandnes Ulf)

Njål Vigesdal (Sandnes historielag)

Vitenfabrikken

Borghild Fiskå (journalist og forfatter)

Kronen Gaard Hotell

Evy Lillehammer og Irene Tjelta (Rovikheimen Bo- og Aktivitetssenter)

Sigrid Hyldmo (frivillig lærer)

Vi vil naturligvis også si et stort og hjertelig takk til alle våre fantastiske prosjektdeltakere, Sandnes nye gauker!

 

Til slutt – bare et få ord om de to siste møtene innen integrasjonsprosjektet vårt. Det første fant sted på Rovikheimen Bo- og Aktivitetssenter. Det var et gjensyn med noen pensjonister og ansatte som hadde besøkt oss i begynnelsen av januar. Samtidig ble vi kjent med andre som benytter seg av tilbudet der borte. Gjennom sang, samtaler og interessante fortellinger prøvde alle å komme litt nærmere hverandre. En av prosjektdeltakerne vekket dessuten stor applaus da han fremførte en eritreisk sang. Og når man snakker om sanger – musikk var et stadig forekommende element under så kalte språkkafemøter på biblioteket. Så når vi møttes for siste gang innen «Å bli Sandnesgauk» kunne det ikke skje uten musikk. I tillegg til å gjenoppleve den ovennevnte sangen fra Eritrea fikk vi høre på noen fine kurdiske viser. Ellers så kretset møtet rundt mange fine minner fra de forrige prosjektmøtene. Den aller siste delen av forrige ukes treff gikk på et livlig og morsomt selskapsspill. Bilder fra begge møtene kan man se her:

 

Rovikheimen:

DSC02020 DSC02021 DSC02022 DSC02025 DSC02027

Sandnes bibliotek:

018A0269 018A0283 018A0290 018A0291 018A0292 018A0294 018A0298

 

Foto og tekst: Sebastian Jazdzewski

Reklame

1 tanke på “Å bli Sandnesgauk – et par ord om et avsluttet prosjekt

  1. En stor takk må også rettes til Sebastian Jazdzewski for hans innsats som prosjektleder i dette prosjektet. Han har forberedt samlingene svært bra og hatt en nær kontakt med deltakerne. I tillegg har han delt erfaringer gjennom bilder og ord på denne bloggen. Jeg håper at deltakerne har fått erfaringer og opplevelser som både er nyttige og inspirerende, og jeg ønsker dem hjertelig velkommen som storbrukere av Sandnes bibliotek. (Skrevet av Aud Jorunn Haugen Hakestad, Sandnes bibliotek)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s