Politisk vold

Dersom det skal være en fellesnevner for disse bøkene om politisk vold, må det være at de vel så mye handler om tida etterpå. Etter en voldsepisode – etter et maktovergrep. Men du møter også enkeltmennesket som er utsatt for denne tragedien. De lider av posttraumatisk stresssyndrom, eller føler ubegrunnet skyld og skam. Det er hard kost, men likevel lesverdig.

Romanen Jeg ringer mine brødre (2013) av Jonas Hassen Khemiri tok skrekken og uhyggen inn til meg med fortellingen om hvordan Amor reagerer på en terroraksjon. Romanen tar utgangspunkt i den virkelige selvmordsaksjonen i Stockholm i 2010. Amor og vennene hans behøver ikke være paranoide for å føle seg forfulgt. På tross av at de er uskyldige, føler de skyld og skam. Hvor er tryggheten når det svenske samfunnet viser vrangsida ut? Den lille romanen er gripende og nøktern på samme tid. Den tok meg langt ned, men gjorde meg også klokere.

I Hva er dette hva (2008) av Dave Eggers følger vi Valentino Acher Deng på flukt fra krigen i Sør-Sudan. Han og mange andre barn forsøker å overleve mellom angrep fra millitser, løver og hyener. En mangeårig kamp for å komme til et trygt sted, via flyktningeleirer i Etiopia og Kenya, fører ham til slutt til USA.  Av inntektene fra denne bestselgeren har Deng opprettet the VAD Foundation som arbeider for å trygge barns oppvekst i Sudan og gi dem utdanning.

Mohsin Hamid: Den Motvillige Fundamentalist - Foto: Cappelen /

Den motvillige fundamentalist (2007) av Mohsin Hamid handler om den dyktige Changez fra Pakistan og hans eventyrlige karriere som finansanalytiker i New York. Men hans verden faller i grus da tvillingtårnene raser. Hans kollegaer blir mistroiske, kjæresten svikter, og han anholdes av politiet.

Ved et kafébord i Lahore forteller han sin historie til en amerikaner. Han er nå vendt tilbake til Lahore og underviser på universitetet. CIA mistenker ham for å støtte Mujahedin og å oppildne de unge studentene til å ta til våpen. Jeg syns det var utrolig interessant å lese, siden forfatteren spiller på våre fordommer. Samtidig var det spennende å få vite mer og mer om personene og at ingen er som man tror. Jeg liker, noe motvillig, TV-serien Homeland, og jeg merket at også denne romanen får meg til å tenke mer i grått enn i good guys/bad guys. Du kan også låne filmen hos oss.

Forside til En beretning om klarhet

Romanene En beretning om klarsyn (2005) av Jose Saramago og En halv gul sol (2007) av Chimamanda Adichie kan du lese anmeldelse av i en tidligere bloggpost.

Skrevet av Aud Jorunn Haugen Hakestad

Reklame

1 tanke på “Politisk vold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s