Gi meg en A

Du står kanskje foran hyllene merket A i biblioteket og ser etter noe å lese? Eller du sjekker siste nytt på bloggen vår? I mine lesetips har jeg valgt ut både eldre og nyere titler og utvalget spenner fra krim, historisk drama og kjærlighet, til litteratur som tar opp viktige tema i vår samtid.

I Stål (2013) av Silvia Avallone nyter to unge jenter sommeren i den italienske kystbyen Piombino. Vi følger dem inn i voksenlivet med fest og fyll, gutter og sex. Anna og Francesca prøver ut grenser, men samfunnet rundt dem er hardt og uforanderlig. Stålverket som sysselsetter mange av innbyggerne i byen, står overfor nedskjæringer og solidariteten arbeiderne imellom, blir satt på prøve. Personene blir skildret varmt og inngående. Fra faren som vokter dattera si, til mora som sliter med jobb og hjem for å holde familien sammen. Jeg gleder meg til Avallones neste roman Marina Bellezza (2015) som kommer i løpet av våren.

Menneskene i Chimamanda Ngozi Adichie’s roman Dyprød Hibiscus (2006) tilhører overklassen i Nigeria. Vi følger Kambili og lillebroren Jaja som er under tilsyn av en strengt religiøs far. Gud (og far) vokter hvert skritt, og dagene fylles av bønn, syndsbekjennelser og forlatelse.  Men hos tante Ifeoma er livet fullt av latter og kjærlighet. Den snart voksne Kambili er som den dyprøde hibiskus i blomst: ”…sjelden, duftende av frihetens undertoner[…] en frihet til å være, til å gjøre.” Historien er vemodig, men har også morsomme innslag, som når strømmen går og de må spise alt i fryseren: Nabolaget hjelper til med spisingen, men for hver dag som går, blir maten sterkere krydret.

Vi har to andre titler av Adichie på norsk: En halv gul sol, (se omtale) og novellesamlingen Kvelningsfornemmelser (2007).

Huset ved moskeen (2009) av Kader Abdolah er en roman om storfamilien til Aqa Djan og gjennom dem ser vi det iranske samfunnet i omveltningene som fører til Sjahens fall. Den gir et nyansert blikk inn i islamsk levesett. Hvis du liker denne, anbefaler jeg også den lille boka Gatenes hemmelighet (2014) av Fariba Vafi.

I Roda Ahmed’s roman Forberedelsen (2008) er vi tilbake i Norge hos en muslimsk familie og dattera Zara. Hun trosser familien og møter sin kjæreste i hemmelighet. Romanen fikk ikke så god omtale i Dagbladet, men jeg syns det er en lettlest roman som tar for seg store utfordringer. Zara står overfor umulige valg. Skal hun følge tradisjonen og la familien velge hvem hun skal gifte seg med? Eller skal hun bryte med familien og skaffe seg et eget liv?

Bogens forside

Margaret Atwood skriver stort og mektig i Røverbruden. Handlingen er fra Toronto, på 90-tallet. Hovedpersonene er tre kvinner som kommer fra ulike samfunnslag. Tony er akademiker, Roz hører til overklassen og Charis stiller i egen klasse. De tre har det felles at de har latt seg narre – av røverbruden Zenia.

Intrigene i romanen overgår alle TV-drama du har sett. Zenia framstår som sårbar og stakkarslig, men i virkeligheten er hun beregnende og kynisk. Hun bruker alle middel for å få det hun ønsker seg – gjerne en annens mann. Det er en viss komikk i historien, kanskje fordi vi kvinner nok vil kjenne oss igjen. Margareth Atwood sier selv at “Hvis din mand forlader dig, så er det nemmere for dig at tro, at en anden kvinde har stjålet ham. At han slet ikke har haft nogen fri vilje i den sag. Mens sandheden måske er, at han valgte frit. Han valgte bare ikke dig” (Weekend-avisen,1994).

Karin Alvtegen har skrevet flere psykologiske thrillere med kvinner i hovedrollen. I Svik  (2004) er det to parallelle historier om to som føler seg sveket. Mannen til Eva er utro og hun planlegger en hevn. Jonas’ kone ligger i koma på sykehuset. Han har sittet pliktoppfyllende  ved senga hennes i to år, men innser at hun ikke kommer til å våkne. Jonas vil tilbake til sitt tidligere liv og møtet med Eva vekker sterke, men farlige følelser i ham.

Boka Rettsstridig forføyning av Lena Andersson

Rettsstridig forføyning – en roman om kjærlighet av Lena Andersson er en irriterende, men utrolig lesverdig roman. Les min omtale. Hun mottok August-prisen for boka. Du kan også lese den på svensk hos oss. TIl våren utgis Utan personligt ansvar (2015) på norsk. Den har også fått svært gode kritikker i Sverige.

Åndenes hus

I Isabel Allendes roman Åndenes hus (1984) møter vi igjen storfamilien. Gjennom flere generasjoner opplever vi 1900-tallet i Chile. Handlingen slutter brått med militærkuppet og drapet på president Allende. Selv om det ender svært tragisk, viser også romanen at mennesker kan gjøre det gode. Det er en storslagen roman, som gjorde sterkt inntrykk på meg, også da jeg leste den om igjen nylig. Det er forresten en god idé – å lese bøker om igjen. Inntrykkene fra første gangs lesning, fulgte meg gjennom lesinga, og gjorde det ekstra spennende.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s