Sandnesgauker og historie

«Å bli Sandnesgauk» har konsentrert seg om Sandnes historie i denne måneden. Temaet kan virke alvorlig, men med Njål Vigesdal fra Sandnes historielag, Eli Oftedal Sømme på Nygaardshuset og en rekke fantastiske ansatte på Vitenfabrikken, har dette vært en ren fornøyelse både for prosjektdeltakerne og for oss på biblioteket. I går avsluttet vi emnet med et utvalg sanger om Sandnes. For å gjøre det på en ekstra interessant måte inviterte vi musikeren Bjørn Kallevig til samarbeid. Bjørn hadde allerede vært med på et av de første møtene i  prosjektet og det ble et hyggelig gjensyn. Blant alle de fine komposisjonene han spilte for oss var «Sandnesgauk», «Sang til nattruten M/S Sandnes» og «Riskafjorden». Stemningen var såpass bra at Bjørn rett og slett måtte holde på litt lenger enn planlagt (tusen takk for det, Bjørn!) og da ble det plass for noen klassikere av blant annet Alf Prøysen.

Deretter var det tid for å snakke om de forskjellige sangene, særlig med tanke på sangtekstene. Da måtte selv de innfødte tenke seg litt om før de kunne forklare hva «tiddelibom» eller «huttemegtu» betyr. Dessuten så fortalte prosjektdeltakerne oss om sine gamle hjembyer – og dette var interessant!

Til slutt – og helt uventet – fikk vi høre noen kurdiske kjærlighetssanger! En fabelaktig opplevelse som man ikke er med på hver dag på Sandnes bibliotek.

IMG_2814 IMG_2819 IMG_2825

IMG_2824 IMG_2826

IMG_2828 IMG_2829 IMG_2833 IMG_2834

Foto og tekst: Sebastian Jazdzewski

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s