Fotballmania

We are one setter deg i riktig stemning for Samba-fotball. Vi har gjort klart for avspark på Sandnes bibliotek med en utstilling av faktabøker om fotball og fotballromaner. Her får du noen boktips og omtale av årets fotballroman.

Emblemet til Liverpool FC

Jeg trodde aldri jeg ville begynne på en mursteinsroman om fotball, men det har jeg altså gjort, og jeg ble opptatt med treningsprogram, taktikk, samspill og supportere i lang tid. Romanen er Rød eller død av David Peace.  Forfatteren har skildret Bill Shankly’s karriere som trener for Liverpool FC fra 1959 til 1983. Han skriver nært opp til virkeligheten og det er fascinerende å lese nøyaktig antall tilskuere til en kamp, hvem som spilte i kampen og hvem som scoret mål. David Peace sier i et intervju med Dagsavisen:

Selv om jeg sier at dette er en roman, vet jeg at mange leser den som noe annet og tror på den. Derfor har researchen min og gjengivelsen av fakta vært så nøyaktig som mulig. Jeg understreker alltid at jeg skriver romaner. Jeg vil aldri påstå at jeg skriver sannhet, men jeg prøver å gjøre historien levende for leseren. Denne var mer krevende å skrive, siden jeg og mange fortsatt beundrer Shankly.

Shankly er en fascinerende karakter. Han setter seg høye mål og stiller høye krav til spillerne sine. Men han gir også ledelsen av klubben et ultimatum: Han vil ikke ha noen som helst innblanding i spilleroppsett eller taktikk, men lede det sportslige i klubben alene.

red or dead bilde

You’ll never read alone

Gjentakelsen spiller en viktig rolle i fortellingen om suksess. Det trenes på det samme om og om igjen: «Ute på treningsbanen, ute i regnet. Spillerne løp rundt treningsbanen i Melwood. Og Bill løp rundt treningsbanen i Melwood. Bill lo, Bill spøkte. […] Og spillerne løftet vekter. Spillerne hoppet tau. Spillerne trente spensthopp. Spillerne tok knebøy. Spillerne gjorde situps. Spillerne spurtet. Og i regnet løftet Bill vekter. Bill hoppet tau. Bill trente spensthopp. Bill tok knebøy. Bill gjorde situps. Bill spurtet. Bill lo, Bill spøkte.»

Gjentakelsen i treningene smitter over på språket i romanen, og gjør at når vi leser, leser vi det om og om igjen til vi selv blir slitne, nesten like slitne som spillerne. Det er fiffig og veldig virkningsfullt og det lar deg lese hurtig. Men ikke heng deg opp i det, da blir du bare forstyrret.

I tillegg til å handle om fotballaget og treneren gir også historien et innblikk i Storbritannia på 60- og 70-tallet, og hvis jeg ikke har skjønt det før, er det i alle fall helt tydelig for meg nå, hvor viktig fotballen er for britene. Vi følger også the Kops, fotballsupporterne til Liverpool, og det er fantastisk å lese om når the Kops synger klubbsangen «You’ll never walk alone» og gjennom kampene roper LI-VER-POOL, LI-VER-POOL, LI-VER-POOL. Det er en mektig kraft som gjør fotballaget i stand til å vinne mot hvem som helst. Etter kampen mot Celtic den 14. april 1966, svarer Shankly treneren deres slik:

Vi ses på Anfield, John. Og Anfield er ikke i England. Anfield er i Liverpool. Og Liverpool er ikke i England. Liverpool er i et annet land, John. I et annet land, i en annen liga.

Boka kan leses av alle slags fotballsupportere hvis du kan unne Liverpool FC seieren, i alle fall i denne historien. Men den er også svært lesverdig for deg som aldri har brydd deg om fotball, nettopp fordi den gjennom fotballen gir et rikt og viktig bilde av britene.

Forfatter David Peace har også skrevet romanen Fordømte Leeds (2007). Den bør i alle fall leses av dem som fortsatt er Leeds-supporter. Og boka Tribunefeber av Nick Hornby følger Arsenal i tjukt og tynt. I Den raude veggen av Stig Elvis Furset er det Brann i supporterens hjerte. Arild Stavrum har skrevet to krimromaner om fotballagenter, pengetransaksjoner og triksing i fotballverdenen: 31 år på gress (2008) fikk en fantastisk mottakelse hos kritikerne:

«Tenk – en norsk fotballtrener som debuterer på det høylitterære forlaget Oktober til nesten toppscore! Listen over norske fotballspillere eller -trenere med litterært talent kan fint få plass på baksiden av et rødt kort. Desto mer gledelig er det å lese denne velskrevne romanen av Arild Stavrum. Skildringen av den aldrende nesten-spilleren Joachim på utgående kontrakt er gjort med stor treffsikkerhet»

SINDRE HOVDENAKK, VG Terningkast 5

Golden Boys kom i 2012 og fikk blandede mottakelser. Det fins nok flere gode fotballromaner der ute og konklusjonen etter denne gjennomgangen er: Ethvert fotballag med vinnerinstinkt fortjener sin roman.

Andre har også laget boktips til deg i forbindelse med FIFA World Cup 2014. Foreningen !les har boktipsene fordelt etter hvilken gruppe landslagene spiller i. Stavanger bibliotek gir lesetips som lukter garderobe. Uansett, våre og andres tips hjelper deg å holde oppe sportsinteressen i hele VM-perioden.

Skrevet av Aud Jorunn Haugen Hakestad

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s