Kjærlighetssanger til Valentinsdagen

Kan det være en bedre anledning å skrive om kjærlighet enn Valentinsdagen? Hvis man planlegger å tilbringe denne dagen hjemme, kan det være bra å velge passende musikk for å skape enda mer romantikk i tillegg til roser, hjerteformete søtsaker og koselige bamser som sier ”I love you”. Og her hjelper selvfølgelig Sandnes bibliotek til. Litt lengre ned får du en oversikt over et par låter som du trygt kan bruke på en dag som denne (klikk på titlene for å høre på dem; flere av disse låtene finner du dessuten hos oss).

IMG_8999

Nick Cave & The Bad Seeds – «(Are You) The One That I’ve Been Waiting For?»

Går det å forestille seg en vellykket romantisk aften med musikk i bakgrunnen uten at denne sangen er med på spillelisten? Et retorisk spørsmål. Nick Cave er alltid obligatorisk i slike sammenhenger. Jo, en liten fare er at din kjære plutselig konsentrerer seg mer om den dype, mørke, australske stemmen enn den utsøkte middagen du har laget.

Tom Waits – «Martha»

Dette er Tom Waits på sitt beste – ensom, ved piano, gjerne med et glass til, og syngende en sang til en kjær person. «Martha» er en enkel, men likevel  en følelsesfylt komposisjon. På tross av at Waits stemme ikke er like mild som Caves’ – den er råere, litt som sandpapir – er det vanskelig ikke å like den. Ennå vanskeligere er det å glemme den.

IMG_8992

Frank Ocean – «Thinkin Bout You»

En av de mest fremgangsrike musikerne innen r’n’b-sjangeren i 2012 var den amerikanske Frank Ocean. Blant mange hitsanger som albumet «Channel Orange» tilbyr, er det den varme og lengselsfylte «Thinkin Bout You» som utmerker seg. Ikke bare på grunn av Oceans myke stemme som lett går over til falsett, men også i og med den varme beaten og de romslige synth-lydene. Så sett den på og vær ikke redd for tornadoen som plutselig drar gjennom rommet ditt.

IMG_9003

Smashing Pumpkins «By Starlight»

En av de herligeste kjærlighetsballader jeg vet om. Både lyd- og tekstmessig. Passer utmerket som en soundtrack til for eksempel Gaimans «Stjernestøv», særlig med tanke på det drømmende, myke lydbildet. Den litt søvnige atmosfæren blir i tillegg noe friskere i refrenget da bassgitarens varme går hand i hand med litt, etter hvert, skarpere lyder. Ja, enkelte ganger er det bare å høre på den om og om igjen. Og forresten – hvem av oss hadde ikke minst en gang i livet lyst til å kysses under en klar, stjernebestrødd himmel?

Sivert Høyem – ”Where Is My Moon?”

Om vi enda befinner oss høyt oppe i himmelen, kan vi ta en tur til månen. Eller ja… hvis vi klarer å finne den, noe som Sivert Høyem sliter med i sin sang. Men han sliter fint med akustiske gitaren sin og den litt hese røsten og skaper stemning som påminner om det nettopp nevnte Smashing Pumpkins.

IMG_9015

Ingvild Koksvik – «Ildfluene»

Vokalisten Ingvild Koksvik og pianisten Lars Jakob Rudjord skal best oppleves under konsert, men det kan være like fengslende å sette på platen deres, «Nattåpent». Det er fra dette albumet sangen «Ildfluene» kommer. Med teksten skrevet en gang i tiden av Rolf Jacobsen og med de vemodige piano- og strengelydene klarer musikerne å berøre hver lytters hjerte og sjel. Det kan ikke være annerledes når Ingvild Koksvik synger – med sin engleaktige stemme – at «den som har elsket lenge, har ikke levd forgjeves».

Depeche Mode – «Question Of Lust»

Sikkert en av de mest kjente låtene her. Dens nesten overveldende tangenter kan være litt for mye for noen som ikke tåler kitsch i store mengder. På den andre siden – kan ekte kjærlighet finnes uten sukker, søte ord og drømmende blikk? Depeche Mode byr på alt dette i tillegg til at de faktisk er romantiske uten å være pretensiøse.

IMG_9008

Lykke Li & David Lynch – I’m Waiting Here

Kjærlighet er tålmodig. Den svenske sangersken, Lykke Li, venter og synger der borte, mens David Lynch spiller. Med tanke på sitt organiske, minimalistiske preg, kunne sangen like godt befinne seg på Lykke Lis seneste plate, «Wounded Rhymes». Stemningen er avslappet, rolig, men på tross av det langsomme tempoet, de romslige, beroligende tangentlydene, føler man litt spenning i luften. Og sånt passer vel godt til Valentinsdagen?

Skrevet og fotografert av Sebastian Jazdzewski

Ps. Hvis du har lyst på litteratur med kjærlighet i fokus, kan du gjerne sjekke dette innlegget (skrevet blant annet av Aud Jorunn Hakestad og Kari Nilssen Hølland).

Reklame

1 tanke på “Kjærlighetssanger til Valentinsdagen

  1. Tilbaketråkk: Love is all around | Bokgauken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s