Mer spennende lesing!

Vi fortsetter med å anbefale interessante bøker. Denne gangen er det tre ungdomsbøker: Cassias valg, Katakombens hemmelighet og Sprengt monster. Her kommer litt mer om disse:

IMG_0835

Cassias valg – Ally Condie

Cassia bor i Samfunnet. Her bestemmer myndighetene hvem som skal gifte seg med hverandre. Når du er 17 år, blir du matchet med din fremtidige ektefelle, når du er 21 gifter du deg, og når du er 24 bør du få barn. Når du er 80 år dør du. Alt er utregnet for å få et mest mulig optimalt samfunn.

Noe veldig sjelden skjer med Cassia på matchingbanketten, hun blir matchet med sin beste venn, nabogutten Xander. De fleste blir matchet med noen i en annen provins. Men når hun skal sjekke mikrokortet med dataene om ham dagen etter, vises en annen gutt der – i et glimt – før han forsvinner. Hun kjenner ham også, Ky borti gata. Hvordan har han havnet inn på mikrokortet hennes?

Cassia har alltid stolt på at Samfunnet velger det beste for henne, men etter hvert skjer det ting som gjør at hun begynner å tvile. Hun må velge mellom Xander og Ky, mellom å forbli en lovlydig borger av Samfunnet eller å bli en opprører – med risiko for å blir klassifisert som avviker og miste alle rettighetene en borger har. Hun vet at hun vil få et lykkelig liv sammen med Xander, men blir stadig mer forelsket i Ky. Hvem skal hun velge? HVA skal hun velge?

Cassias valg er første bok i en trilogi, og bok to heter Flukten (Crossed), så vi aner hvilket valg hun lander på. Serien avsluttes med boken Opprøret (Reached).

(skrevet av Silje Helgevold)

IMG_0830

Katakombens hemmelighet – Tom Egeland

Robert på 14 år har en mor som er arkeolog. Han får fri fra skolen for å bli med henne på jobb til Roma. Til gjengjeld må han skrive en skoleoppgave om det han lærer der. Det har blitt gjort en stor oppdagelse av en hittil ukjent katakombe. En kveld tar Robert seg ulovlig ned i katakomben. Han tror han er alene, men plutselig dukker en skummelt utseende munk opp, og han flykter i panikk innover et farlig og ulovlig område. Det begynner å rase steiner rundt ham, og noe merkelig skjer… Da han kommer opp, har han et spesielt smykke rundt halsen. Dette smykket har munkeordenen Domini Cane vært på jakt etter i hundrevis av år. Det skal også finnes et helt likt smykke, og når munkene har fått tak i begge, er det klart for dommedag. Dette ønsker de, for da vil Jesus Kristus vende tilbake, jorda gå under og Guds rike skal gjenoppstå. De er villige til å ta alle midler i bruk for å oppnå dette.

Samtidig som dette skjer, oppdager astronomen Suzy Lee på Hawai en stor og ukjent komet. Hun får sjokk da beregningene viser at kometen kommer med full fart rett mot jordkloden. Spørsmålet er om Robert vil finne sammenhengen før det er for sent. Han jobber videre med saken når han er tilbake i Norge. Men både han og jordkloden er i livsfare. Ni munker, noen eksperter på kampsport, andre på elektronisk overvåkning reiser til Norge for å få tak i de to smykkene.

En bok full av mystikk, gåter, arkeologi, okkultisme og med masse driv og spenning.

Tror den vil fenge både gutter og jenter, ungdom og voksne.

(skrevet av Kari Nilssen Hølland)

IMG_0820

Sprengt monster – Christian Valeur

Hils på Mons Yran, en gutt som lett forelsker seg i hvilken jente som helst og som ikke minst er opptatt av sex. Han forteller oss sin historie fra han er 12 år til det året han fyller 16 år. En sjarmør, en gentleman, en som er interessert i familien sin, i den lutheranske kirkens lære og i friluftsliv. Jo, han bestemmer seg dessuten for å være den første mann som nesten (!) har sex på månen. Er det nok til å bli interessert i å lese denne boken? Selvfølgelig er det det.

Det er vanskelig ikke å like Mons. Til og med de skoleansatte liker ham. På tross av hans særlige evne til å skape problemer. Hans refleksjoner over livet (eller skal man si det direkte: pupper, rumper, lår osv.?), hans iakttakelser, assosiasjoner og humor, fremstiller ham som en som er mer voksen enn han er. Ikke minst er det fragmenter i teksten som nesten har et filosofisk preg. Dette eksempelet inneholder noen spørsmål som virker like viktige som det mest berømte spørsmålet hos Shakespeare:

Marianne beveger gudinneaktig på hodet (…). Jeg vet ikke hva jeg skal se på. Hånden? Puppen? Håret? Underbuksen, magen, halsen? Øynene som sover? Hoftene som ser bredere ut nå som hun ligger? Jeg har aldri sett Marianne ligge før! Jeg har aldri sett denne typen ligging noen gang!

Samtidig taper ikke Valeurs ungdomskarakter sin troverdighet. For Mons opptrer akkurat som de fleste andre unge mennesker på hans alder – han tenker på sex (ok, han gjør det kanskje litt oftere enn vanlig), han finner på ting, treffer kamerater, han opplever sjalusi og skuffelse.

Svakheten i denne fortellingen er at noe av det som er ment til å være humoristisk ikke riktig oppnår sin tilsiktede effekt. Det blir rett og slett for overdrevet til å være morsomt. Men det skjer ikke så ofte.

Kort sagt: Sprengt monster er en ungdomsroman som handler om å vokse, oppdage og oppleve det ukjente som gjelder alle mennesker. Valeur leker med et alvorlig emne på en litt klovnet måte som ikke sjeldent får en til å skratte høyt. Dette kan godt anbefales et voksent publikum også.

(skrevet av Sebastian Jazdzewski)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s