Les en bok av… Bengt Ohlsson – «Hennes mjukaste röst»

BengtOhlsson1

Karen, en middelaldrende kvinne, våkner på et sykehus. Selv den minste bevegelsen gjør vond. Hvorfor er hun der? Hva har skjedd?

Stadig kommer minnene tilbake. Ikke bare minnene av den ulykken hun overlevde, men av mange andre moment. Noen av disse førte henne indirekte til sykehuset. Har hun tatt dårlige beslutninger? Skulle hun ha opptrådt annerledes? Hvem er det som det er feil på? Hvem har skyld?

I denne romanen, skildrer Bengt Ohlsson et portrett av en person som virker å ha tapt alt. Karen mislykkes i ekteskapet sitt, hun har ikke hatt noen særlig bra relasjoner med barnene sine og så er hun blitt alvorlig skadet i bilulykken.

Det fineste med boken er at den er så intim og poetisk uten å være pretensiøs. Begrepet ”skjønnlitteratur” beskriver denne boken nesten fullstendig. Man skal ikke forvente seg noen spenning her, men snarere en rolig reise inn i det menneskelige sinnet. En reise rundt forskjellige menneskelige relasjoner. Og reaksjoner. De siste, slik som de er beskrevet i boken, kan muligens gjenspeile leserens egne erfaringer.

Av og til kan man bli litt usikker på om det man leser gjelder hovedkarakterens nåtid eller om det bare er noen minner som vekkes. Grensen mellom virkeligheten og dagdrømmen er ikke alltid helt synlig. Og det er et grep som gjør at leseren forstår Karen ennå bedre. Man forstår hvordan det kan være å balansere mellom det gamle livet og det som nylig har begynt. Og følger man Bengt Ohlssons fortelling, får man se hvorvidt Karen klarer å gjenbygge livet sitt.

Sebastian Jazdzewski

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s