Litteratur med soundtrack

Den nye romanen til Tore Renberg, Vi ses i morgen, som akkurat er lansert, har et medfølgende booktrack. Renberg mener at bøker bør ha soundtrack akkurat som filmer har det, og har (som sikkert de fleste har fått med seg) laget en låt i samarbeid med Janove Ottesen som Ottesen synger sammen med Christel Alsos. Den kan for eksempel høres i Wimp eller i Spotify.

Jeg leste i Rogalands Avis at det er første gang en norsk forfatter utgir et booktrack til en ny roman. Og så slo det meg at nei, det stemmer jo ikke, jeg fikk jo med en cd til boken Rask av Sverre Knudsen i 1992. Cd-en inneholdt en låt av bokens band, Rask. Det er nok ikke sagt noe sted, men det er å anta at Knudsen selv, som blant annet er kjent fra bandet The Aller Værste!, står bak. Knudsens bok fikk nok ganske mye mindre distribusjon og omtale (det er jo “bare” en ungdomsbok), og det er lenge siden, så det er kanskje ikke så overraskende at jeg ikke finner noe om låten når jeg søker, og jeg finner den heller ikke i Wimp, Spotify eller Youtube…

Ved en tilfeldighet oppdaget jeg at forfatteren av boken Sommar i Thereses gate (en lavmælt, sommervarm historie om den aldrende pianostemmeren Henry Moan), Ronnie M.A.G. Larsen, har laget spilleliste til nevnte bok, med musikk fra boken, i Wimp og i Spotify.

Da ble jeg nysgjerrig, finnes det flere? -Det gjør det. Et kjapt søk ga meg følgende:

Forfatterne av tegneserieromanen Drabant (om graffiti og dop i Oslo på midten av 90-tallet), Øyvind Holen & Mikael Noguchi, har laget 2 spillelister i Wimp til boken, en for hver av hovedpersonene Victor og Fredrik: Victors mixtape og Fredriks mixtape.

Ernest Cline, forfatter av romanen Ready player one (framtidsroman med kjærlighet for 1980-tallet) har også laget spilleliste til boken i blant annet Spotify og YouTube.

Og så har de i Spotify selv har laget en spilleliste basert på musikk fra den første Fifty shades-boken.

Til slutt tilbake til Renbergs soundtrack: Musikkblogger Berekvam synes et soundtrack skal bestå av mer enn en låt (og synes ikke låten passer helt til bokens bånn gass-stil), og har laget en (lang) spilleliste med musikken nevnt i boken (mye bånn gass-musikk), i Wimp og Spotify.

—-

På tampen får jeg input fra en kollega om at det fulgte med en cd til Johan Harstads bok Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? Albumet heter Bring Out Your Life Vest, har musikk fra The Kulta Beats, Bjørn Erik Haugen og Kelly Davis, og fulgte med de 1000 første eksemplarene av boken. Nei, Renberg var nok ikke først med booktrack…

Av Silje Helgevold

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s