Django Unchained

DjangoOm Quentin Tarantino sies at han er en av de dyktigste postmodernistiske filmregissørene. Å være en slik regissør betyr at man blant annet ikke holder seg sterkt til bestemte rammer. Det betyr at man har evner til å ta i bruk det som allerede hadde vært i bruk. Men på en nyskapende måte.

Det er nettopp slikt det er i den seneste filmen av Tarantino, Django Unchained. Og det er ikke hver dag mann opplever spagettiwestern, rap, klassisk musikk, vold, kjærlighet, humor og til og med norrøn mytologi på en gang. Flere referanser svever i luften og man beveger seg fort fra en assosiasjon til en annen. Fra konvensjon til konvensjon. Og alt dette kretser rundt de lite tenkbare samarbeidspartnerne – Django, en ung svart slave fra Sørstatene og en middelaldrende tannlege fra Tyskland. Om tyskens evner til å fikse hull i tenner er ganske tvilsomme, så er han ekspert på å sende folk bort fra denne verdenen. Og sammen med Django er de nesten uovervinnelige. Særlig når de skal ut for å jage alle slags skurker. Deres viktigste oppdrag sammen er likevel å frigjøre Djangos dame som lever som slave på den beryktete plantasjen Candyland (det er blant annet her Tarantinos ironi kommer til syne).

Det humoristiske forekommer i filmen like ofte som det voldsomme. Grotesk, kitsch og satire lever her side ved side om hverandre. Og det må være nettopp det humoristiske innslaget som gjør at man ikke nødvendigvis betrakter filmen som bare brutal. Det er mye blod her, ja, men det er likevel så mye at det nesten – paradoksalt nok – ikke gjør noe større inntrykk på meg. Jeg blir mye mer rørt når jeg ser noen blodløse (men likevel brutale) scener som viser forholdet mellom de sydamerikanske forretningsmennene og slavene deres.

Velkjente skuespillere, mye bra musikk (bare hør på ”Django” med Luis Bacalov og Rocky Roberts!), uvanlig handling og Tarantinos måte å krydre alt dette med veldig gode dialoger gjør denne filmen til en særlig opplevelse. Du kan også oppleve det selv – det er bare å komme til biblioteket å låne filmen.

Sebastian Jazdzewski

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s