10 Apekatter

apekatter

Skal du lære barnet ditt å telle fra 1 til 10, eller fra 10 til 1, kan du gjerne ut på en liten reise inn i jungel.  Det koster ikke så veldig mye og krever verken særlig god helse eller noen vaksiner. Faktisk så trenger man ikke engang flytte fra sofaen sin for å oppleve et skikkelig eventyr. Og dette sammen med barna sine. Eller jo – også på egen hånd, hvorfor ikke. Det eneste man trenger er å kjøpe (eller låne!) en ny bok fra Geirr Lystrup som heter 10 apekatter.

Her treffer man altså en gjeng apekatter som har veldig stor lyst til å danse litt på et diskotek. Hvor diskoteket finnes vet vi ikke riktig, men vi får vite at det er ganske mange farlige områder på vei dit – en elv med en kjempekrokodille, ett sted der en sulten løve bor og en annen plass der mange farlige hauker kretser i ringer og ser etter bytte. Som en diskoteklysten apekatt må man altså være på vakt. Jevnt!

På hver bokside kan man lese morsomme korte verser skrevet av Geirr Lystrup som sikkert gjør det mye morsommere å lære å telle til 10. Til sammen utgjør de et, ja, skal vi si – apedikt? For å gjøre læringsprosessen litt lettere også, følger hvert dikt samme mønster når det gjelder verselengden og rimene. Og innholdet så klart (apekattene!).

Det er veldig kul å lese Lystrups rim, men det som virkelig gjør inntrykk på meg er illustrasjoner skapt av Małgorzata Piotrowska. Den polske illustratøren har allerede tidligere samarbeidet med Lystrup. I deres nyeste verk er resultatet nesten bedårende. Alt som er med på hennes bilder lever. Apekattene hopper fra tre til tre, de ler, tuller og tøyser som apekatter bare kan. Jungelen lever også. De enorme trærne suser, de eksotiske fuglene kvitrer og det rusler og tusler nesten som hos Theodor Kittelsen. Mye av dette skjer takket være fargene. Sterke, saftige, nesten psykedeliske farger. Det føles faktisk som om man så på en serie drømmeliknende bilder. Det er både urealistisk og realistisk samtidig.

Kort sagt er 10 apekatter et spennende forslag både for barn og foreldre. Og den er snart tilgjengelig hos oss.

Sebastian Jazdzewski

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s