Shadows Of The Sun

Ulver

Shadows Of The Sun er Ulvers niende album og et verk som skiller seg fra deres andre. Særlig fra de første platene. Ja, det var veldig lenge siden det nåværende elektroniske bandet Ulver hadde spilt grusom, nådeløs svartmetall og lyriske, akustiske lyder inspirert av folkemusikk. Så lenge siden at det nesten ikke er sant. Og ingen gammel Ulver-fans hadde vel forventet seg at de skulle tilbake til et slikt lydbilde. Det gjorde de visst ikke heller. Istedenfor har de fortsatt med sitt elektroniske eventyr.

Når man tenker på det tekstlige innholdet kan man si at det med enkle ord fortelles blant annet om følelser og forskjellige faser i liv. Fødsel og død, ensomhet, lengsel og samtidig håp:

The sun is far away

It goes in circles

Someone dies

Someone lives

Det er muligens nettopp den enkle måten å fortelle om kompliserte ting på som gjør at man rett og slett blir fortapt (for å si det litt pretensiøst) fra denne verden med en gang man hører Kristoffer Rygg og bandet hans. Og det er ikke enkelt å skape denne sorts stemningen. En fortelling, og i denne sammenheng – en musikalsk fortelling – om slike emner kan veldig lett bli overdrevent. Her er alt vel balansert – det tekstlige, det musikalske og ikke minst det visuelle (ja, det vakre omslagsbildet).

Rent musikalsk sett er dette et eksempel på hvordan man kan skape uvanlige (flere personer, og ikke minst bandet selv brukte ordet «eksperimentell») uttrykk gjennom å kombinere sammen elektronika med lyd skapt av klassiske instrumenter. På en minimalistisk måte. Og det er ikke bare det. Moderne elektronisk lyd sammen med fiolin eller trompet hadde ikke vært så imponerende hvis ikke Kristoffer Rygg var med i gruppen. Hans stemme må betraktes som et ekstra instrument her. Den gir platen en varme og mykhet slik at selv i de mest vemodige momentene kan man ane en glimt av håp.

Av og til dukker det opp orientalske elementer som i «Let The Children Go» eller åpningssangen «Eos». Orientalske som de er, forstyrrer de på ingen måte hele konseptet. Plutselig tenker man på ”chill-out” og meditasjon. Jeg overdriver ikke hvis jeg sier at de bidrar enda mer til at platen fremstår som kontemplativ og introvert.

Dessuten er Ulver dyktige ikke bare på å lage egne låter, men også på å gjøre nye versjoner av andre bands sanger fra før. I dette tilfelle valgte de Black Sabbaths ”Solitude”. Og siden vi taler om det – anbefaler jeg å sjekke coverplaten deres – Childhood’s End. Men før du gjør det, prøv gjerne Shadows Of The Sun. Den er tilgjengelig hos oss.

Sebastian Jazdzewski

Reklame

1 tanke på “Shadows Of The Sun

  1. Tilbaketråkk: Tilbake til 2013 – årets sanger | Bokgauken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s