Kunsten å spille trekkspill

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fra Østersjøområdet flytter vi i dag helt til Sør-Amerika. Ett helt annet sted og en historie som er litt annerledes. Likevel skal det ikke minst her handle om en reise. En reise gjennom Colombia. Og så handler det om en film.

Los Viajes Del Viento (eller Djevelens Trekkspill som det heter på norsk) begynner og slutter ved kiste. Låter ikke særlig positivt, men sanningen er at Ciro Guerras film hører generelt ikke til de filmene som er preget av bedrøvelse og fortvilelse. Ja, det fortelles om møtet med døden og møtet med sin ikke så alltid lykkelig fjortid. Men det er også en historie om å bli voksen, å prøve seg selv ut i den store og ukjente verdenen, å oppleve vennskap og glede.

Vi treffer her en man ved navn Ignacio. En man som lenge har spilt musikk for folk i ulike deler av landet. En man som har blitt en anerkjent trekkspillartist. Å ha vært kjent har satt sine tydelige spor i livet hans og nå, spesielt etter at han har begravd hustruen sin, lengter han bare til å være i fred. Det blir han likevel ikke før han tar farvel med sitt trekkspill. Og dette er ikke så enkelt. Instrumentet må leveres tilbake til Ignacios gamle lærer som bor langt borte i det fjerne. En annen ting er at trekkspillet sies å være av djevelsk opprinnelse. Noen fragmenter i filmen antyder det, spesielt da Ignacio setter igang med å spille – han virker som i trans, ja, nesten som om han deltar i en rituell handling. Det er blant annet da stemningen i filmen blir rent magisk. En scene da hovedpersonen skal delta i en konkurranse med en annen trekkspiller er en av de mest spennende i hele fortellingen. Kunsten å kunne spille trekkspill blir hevet til noe mystisk og tilgjengelig bare for de mest begavede. Og kanskje de som er klare å ofre alt for å mestre instrumentet. Scenen minner dessuten om sangkonkurranser fra det finske eposet Kalevala eller dagens battling innen rapmusikk.

Filmens sterke punkter er også bilder på bedårende natur. Colombiansk natur med sine storslåtte, åpne, grønn- og av og til snøkledde fjellområder, gyllne, frodige åkrer, solstekte ødemarker og dampete regnskoger bidrar sterkt til å gjøre stemningen enda mer magisk. Mindre stemningsfullt, men ikke mindre interessant, blir det da det noen ganger dukker opp litt ironiske toner som latterliggjør den latinamerikanske machokulturen.

Kort og godt er Los Viajes Del Viento en fargerik opplevelse som tar opp universelle temaer og som balanserer mellom det verdslige, det kunstneriske og det overtroiske. Filmen finner du hos oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s